Szinkrontolmács egy kreatív, bizalmi szakma

2023 szept 20. | Foglalkozás

Vannak olyan szakmák, amik kivételes képességeket követelnek meg a szakembertől. A szinkrontolmács egy ilyen szakma, nem lehet mindenkiből tolmács.

Egy tolmácsnak átlagon felüli nyelvérzékkel és anyanyelvi szintű idegennyelv tudással kell rendelkeznie ahhoz, hogy egyáltalán lehetőséget kapjon megbízásra. A tolmács több területen is próbára tudja tenni a képességeit. Az egyik legnagyobb kihívással járó munkát egyértelműen a szinkrontolmácsok végzik. Nem válik kiemelkedően teljesítő tolmács valakiből, ha rosszul kezeli a lelki, szellemi megterhelést, ha híján van az empátiának, műveltségnek, valamint a kommunikációs érzéknek.

A tolmács mindig kihívások előtt áll

Igenis kreatív szakmáról van szó, mert a tolmácsoknak két nyelven kell választékosan kifejezni magukat, találékonyan kell a különböző szituációkban helytállniuk segíteni a kommunikációt.  A kulturális különbségeket ismerve és szem előtt tartva, bizonyos szófordulatokat, metaforákat a fogadó fél számára érthetően kell átadnia. Alkalmazkodni kell a szokatlan helyszínek, időpontok adta kihívásokhoz.

A szakemberek nem ritkán bizalmas, titkos információk birtokába is jutnak, miközben egyik nyelvről fordítanak a másikra. Ezekkel az információkkal semmi szín alatt nem élhetnek vissza és a helyén kell tudniuk kezelni őket.

Abból válik a szakmájában sikeres szakember, aki megfelelő képzést, felkészítést kapott, de ezek után is folyamatosan képzi magát. Magabiztos, motivált és a kudarcokat a helyükön kezeli. A tudását és képességeit felhasználva, gyorsan reagál, a mondanivalót informatívan, hitelesen, ugyanakkor élvezetesen is tudnia kell prezentálni.

Szakemberre és berendezésre is szüksége lesz, ha a szinkrontolmács szolgáltatást szeretné megrendelni a cégünktől. Bizonyos rendezvényeken egyszerűen nem lehet elkerülni a speciális területen jártas szakemberek megbízását, különben a kommunikáció akadályokba ütközik. Az irodánk honlapját a www.tolmacsgep.com weboldalon találja, itt tud velünk kapcsolatba lépni. Hívja bizalommal a 06-30-9871634-es telefonszámot vagy írjon üzenetet!