Ép lélekkel az ép testért: a pszichés állapotfelmérés jelentősége

2024 jan 15. | Egészséges életmód

Egészségtudatosság alatt általában azt értjük, hogy helyes életmódra törekszünk és időről időre szűrővizsgálatokon veszünk részt, vagyis igyekszünk megőrizni testi egészségünket. Arról viszont hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy a lelki egészség legalább ilyen fontos, és mivel nem tudjuk reálisan megítélni, milyen állapotban vagyunk ezen a fronton, éppúgy érdemes szakember segítségét kérnünk, mint amikor orvosi vizsgálaton veszünk részt.

Sokféle módon tapasztaljuk, hogy a testi folyamataink hatással vannak a lelki állapotunkra, elég csak arra gondolni, hogy a rendszeres sportolás a stressz legnagyobb ellensége. Abba viszont már ritkábban gondolunk bele, hogy ugyanez az összefüggés fordítva is igaz, vagyis mindaz, amit megélünk, nyomot hagy a fizikai valónkon. Ami nem gond addig, amíg megvan az egyensúly, ám ha a mérleg nyelve a negatív oldal felé billen, azt testi egészségünk bánhatja.

A pszichés problémák okozhatnak alvászavart, gyengíthetik az immunrendszert, gyomorbántalmakhoz vezethetnek, kockára tehetik az egészséges szívműködést, és ez csupán néhány példa a sok közül. Bár mindezekre tudja a megoldást az orvostudomány, mi okunk lenne megvárni, hogy komolyabb egészségügyi problémák nehezítsék meg az életünket? Ami segíthet feltárni a ránk leselkedő láthatatlan veszélyeket, az a pszichológiai állapotfelmérés.

Ez néhány részletes teszt kitöltéséből, és egy hosszabb beszélgetésből áll, ami persze célzott és kellően alapos ahhoz, hogy fény derüljön azokra a pontokra, amiken esetleg érdemes dolgozni. Ám ahogy egy laboreredmény, a pszichológiai szűrővizsgálat is csak az aktuális állapotot tükrözi, és hogy mit kezdünk az eredménnyel, az már csak rajtunk múlik.

De ahogy a testi betegségekre, úgy a pszichés problémákra is érvényes az a megállapítás, hogy kezdeti stádiumban még sokkal gyorsabban helyrehozhatóak. Az állapotfelmérés a tesztekkel együtt is legfeljebb két-három órát vesz igénybe (azt sem egyszerre) és még csak ki sem kell mozdulnunk az otthonunkból, hisz online formában történik.

Ha Ön is úgy véli, hogy az ép lélek éppen olyan fontos, mint az ép test, pszichés állapotfelmérésért keresse bizalommal Thiery Henriette klinikai szakpszichológust! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!