A társas kapcsolatok kihívásai

2024 aug 15. | Szociális élet

A szociális szorongás és az elkerülő személyiségzavar gyakran összemosódik a köztudatban. Bár vannak hasonlóságok és különbségek is, egyetlen dologban mégis teljesen megegyezik a kettő, ez pedig a korai felismerés jelentősége. Nézzük, mi áll a két probléma hátterében és milyen jelek utalhatnak arra, hogy szakmai segítségre van szükség!

Szociális szorongás vagy elkerülő személyiségzavar?

A szociális szorongás lényege a társas interakcióktól való félelem. Az érintettek tartanak attól, hogy negatívan ítélik meg őket, ennek következtében minden alkalom, amikor kapcsolatba kell lépni másokkal, egy potenciális kínos helyzet. A szociális szorongásra jellemző félelem jelentős akadály a mindennapi életben és megnehezíti a társas kapcsolatok kialakulását.

Az elkerülő személyiségzavar ezzel szemben egy mélyebben gyökerező probléma, melyet a társas kapcsolatok és a közeli érzelmi kötődések elkerülése jellemez. Akik ilyennel küzdenek, attól félnek, hogy becsapják, kihasználják vagy elutasítják őket, miközben nagyon is vágynak az elfogadásra, a mély emberi kapcsolatokra. Ebben saját képességeik leértékelése is erősen benne van, az eredmény pedig akár teljes elszigetelődés is lehet.

Intő jelek, avagy a korai felismerés és a prevenció

A korai felismerés segíthet megelőzni, hogy a szociális szorongás vagy az elkerülő személyiségzavar krónikus állapottá váljon. Mi az, ami aggodalomra adhat okot?

  • Figyelmeztető jel, ha társasági helyzetekben erős szorongást élünk át, az első pillanattól a kijáratot fürkésszük, menekülési útvonalat keresve.
  • Bár egy kis lámpaláz egészséges, sőt, fokozhatja a teljesítményt, szintén árulkodó, ha mindig pánik fog el, amikor „szerepelnünk kell”.
  • Végül aggodalomra adhat okot, ha nem ismerkedünk új emberekkel és nincsenek közeli barátaink, inkább a biztonságos magányba menekülünk.

Egyes becslések szerint hazánkban a felnőtt lakosság 5-8 százaléka küzd az említett két probléma valamelyikével, és az érintettek 85 százaléka soha nem fordul szakemberhez segítségért. Ha tehát felismeri ezeket a jeleket saját magán, esetleg valamelyik közeli barátján, családtagján, ne habozzon cselekedni – a proaktív hozzáállás lehet az első lépés a változás felé.

Legyen szó szociális szorongásról vagy elkerülő személyiségzavarról, Thiery Henriette klinikai szakpszichológus segíthet! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!

Legutóbbi cikkek

Címkefelhő

Archívum