Előfordulhat szociális fóbia gyermekkorban?

2023 jún 15. | Szociális élet

A gyerkőcökre, akik a közösség helyett az egyedüllétet választják, könnyen rásütjük, hogy egyszerűen félénkek és szeretnénk azt hinni, hogy majd kinövik. De mi a helyzet akkor, ha valami más és sokkal komolyabb problémáról van szó? A szociális fóbia korán megmutatkozhat és akár egészen felnőtt korig elhúzódhat, ezért ha szeretnénk gondoskodni gyermekünk lelki egyensúlyáról, figyelnünk kell az intő jelekre!

A szorongás az élet természetes velejárója, és bár hajlamosak vagyunk a felnőtt léthez társítani, valójában a gyermekeket sem kerüli el. Viszont ha túllép egy határt, különösen nagy figyelmet érdemel, hiszen egy egész életet meghatározhat. A szociális fóbia több, mint egyszerű szorongás, egy olyan állapot, ami nyomot hagy az összes társas kapcsolaton és csupa félelmetes helyzetté torzítja a felhőtlen gyermekkort.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy a gyermek nem egyszerűen félénk, hanem szorongás gyötri? A problémát elsősorban olyan helyzetekben lehet megfigyelni, amikor a gyermek figyelem, akár egyetlen ember figyelmének középpontjában van. Ilyenkor pirulás, dadogás, reszketés is előfordulhat, de az sem ritka, hogy hányingerre panaszkodnak a gyerkőcök.

A szociális szorongással küzdő fiatal egészen másképp viselkedik otthon, mint társaságban, nem keresi a kapcsolatot kortársaival, gyakran egészen elszigeteli magát a környezetétől. A figyelme arra koncentrálódik, hogy milyennek látják mások, hiszen nincs önbizalma, ennélfogva szinte megállás nélkül retteg a kudarcoktól.

Tudtunkon és akaratunkon kívül akár mi magunk is előidézhetjük a problémát, ha túl sokat aggódunk, ezáltal nem teremtjük meg azt a biztos érzelmi hátteret, amire a gyermeknek szüksége lenne. Sokszor azonban egy-egy élethelyzet, például iskolaváltás vagy költözés szül egyfajta belső bizonytalanságot, ami táptalajul szolgál a fóbia kialakulásának.

A probléma azonban nem csak a gyerekkort keserítheti meg, sokan serdülőkorban, sőt, akár még felnőttként is cipelik magukkal a szorongás okozta terhet. Ez ellehetetleníti a társas kapcsolatokat, szélsőséges esetben pedig akár elkerülő személyiségzavarhoz is vezethet, és bár a legjobb, ha mielőbb kezdetét veszi a kezelés, sosem késő segítséget kérni!

Ha serdülő gyermekével szeretne felkeresni egy szakembert, esetleg felnőttként magára ismert, forduljon Thiery Henriette klinikai szakpszichológushoz! A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!