Energia maximalizálva, avagy a napelem tisztítás

2024 ápr 11. | Technológia

A napelemek telepítése egyre népszerűbb módja a fenntartható energiatermelésnek és a rezsiköltségek csökkentésének. A beruházás megtérüléséhez azonban elengedhetetlen, hogy a rendszer optimálisan üzemeljen, épp ezért csak a profi megoldásokban szabad bízni. De ha igaz ez a tervezésre és a kivitelezésre, miért lenne kivétel a tisztítás?

A tisztítás sok esetben pusztán az esztétikai érték megőrzését szolgálja, a napelemek esetében azonban korántsem erről van szó. Talán elsőre nehéz elképzelni, hogy a robusztus paneleknek árthat egy kis por, madárürülék vagy néhány falevél, azonban hosszú távon megvan a következménye a lerakódó szennyeződésnek. Nézzük, mivel jár a napelem tisztítás elhanyagolása:

  • Bármilyen jelentéktelennek látszik is, a szennyeződésréteg útját állja a napfénynek, aminek az az eredménye, hogy csökken a termelékenység, vagyis lassan, de biztosan kopik a funkció.
  • A napelem telepítéstől joggal várják a tulajdonosok a csökkenő villanyszámlát, ám ha a teljesítmény romlik, nem lehet sokáig élvezni a szolgáltatótól való függetlenedést.
  • A megtérülési idő növekszik, az élettartam viszont épp ellenkezőleg; csökken, a panelre égő szennyeződés ugyanis károsíthatja a cellákat, megpecsételve ezzel a napelem sorsát.

A tisztítás jelentősége mindezek után nem lehet kérdés, mégis felmerülhet, hogy vajon miért nem elég a természetre bízni a dolgot? Bár egy kiadós eső sok szennyeződéstől megszabadíthatja a paneleket, alapos munkát csak speciális tisztítószerek segítségével lehet végezni. Egyedül nekiállni szintén nem éri meg, már csak a feladat balesetveszélyes volta miatt sem.

A megoldás? 1-2 évente be kell iktatni egy szakszerű karbantartást, ami a tisztításon felül a panelek ellenőrzését, a villamos csatlakozási pontok és védelmi berendezések felülvizsgálatát is magába foglalja. Bízza magát Ön is a Gershoj Energia Kft. profi szakembereire, hogy a napelemes rendszer hosszú távon, gondtalanul tegye a dolgát otthonáért vagy éppen vállalatáért!

A napelemek karbantartása befektetés a jövőbe. Tudjon meg többet a szolgáltatásról a www.gershojenergia.com weboldalon, és keresse bizalommal a téma szakértőit a +36-30-894-6152-es telefonszámon vagy a napelem@gershojenergia.com e-mail címen!