Az ergonomikus irodai szék beállításának szempontjai

2020 nov 9. | Egészséges életmód

Életünk minden területén fontos szerepet tölt be az ergonómia, mivel az egészség megőrzése érdekében gondoskodni kell az ideális testtartásról. Az irodai munkavégzés különösen nagy körültekintést igényel ilyen szempontból, hiszen hosszabb-rövidebb megszakításokkal napi 8-10 órát töltünk egyetlen helyen ülve. Mit tehetünk, hogy ilyen helyzetben se jelentsen gondot a helyes testtartás?

Az irodai munkavégzéshez ergonomikus székre van szükség, ami segít, hogy saját adottságainkhoz igazítsuk az ülőalkalmatosságot. Ez azonban önmagában még nem elegendő, ugyanis tudni kell azt is, hogyan kell helyesen használni az ergonomikus irodai széket. Nézzük, milyen szempontok szerint ajánlott beállítani azt!

•    Az ülésmagassággal kapcsolatban arra kell figyelni, hogy a talpak a padlón legyenek, és a térdek 90-110°-os szöget zárjanak be. Ez az ideális lábtartás ahhoz, hogy az egész napos ülés kényelmes és egészséges legyen.
•    A háttámla magasságának beállítása szintén lényeges, ehhez nincs általános szabály, de addig célszerű kísérletezni, míg tökéletesen illeszkedik a gerinchez. Ha jól van beállítva az ergonomikus szék, a helyes testtartás nem igényel plusz erőkifejtést.
•    Optimális esetben a karoknak 90°-os szöget kell bezárniuk, elsősorban ezt kell figyelembe venni a karfák beállításánál, de a billentyűzet és az egér helyzete is mérvadó.
•    Ajánlott kihasználni a hintamechanikát, és néha 110-130° fokos szögben hátradőlni az ergonomikus irodai székben, ami jót tesz a gerincnek és az izmoknak egyaránt.

Egy jó ergonomikus székkel és az alapvető szabályok betartásával Ön is gondolkodhat a helyes testtartás megőrzéséről egész nap! A Redola Kft. termékkínálatában megtalálhatja az igényeinek megfelelő ergonomikus irodai széket, és webáruházunkban le is adhatja rendelését. Tekintse meg választékunkat a www.irodaiszekek.hu weboldalon, kérdéseit pedig tegye fel bátran szakértő munkatársainknak elérhetőségeink egyikén! Hívja a +36-20-434-2222-es telefonszámot vagy írjon üzenetet a szekek@irodaiszekek.hu e-mail címre!