A csővezetékek felülvizsgálatának alapjai

2022 dec 30. | Technológia

Lassan esedékessé válik a csővezetékek felülvizsgálata, és szeretne egy kicsit többet tudni arról, hogy mit, illetve hogyan ellenőriznek ilyenkor a szakértők? Ha nagyvonalakban tisztában van a felülvizsgálat menetével, tudni fogja, mire számíthat, és a jövőbeli intézkedéseket is jobban át fogja látni, ezért érdemes megismerkednie az alapokkal.

Csővezetékek helyet kapnak mindenhol, ahol tárolni, illetve szállítani kell valamilyen közeget, rendszerint ez a rendszer adja a technológiai folyamatok alapját. A tervezésnél figyelembe veszik ugyan az adott üzemi körülményeket, ám az anyagok lassan, de biztosan károsodnak. A felülvizsgálat célja tehát felkutatni ezen károk helyét, illetve meghatározni a mértékét, hogy a szükséges javítások időben megtörténjenek.

Nézzük, melyek a legjellemzőbb problémák, amikre a csővezetékek felülvizsgálata során fény derülhet, és mit érdemes tudni ezekről!

  • Korróziós károk: Ezeket okozhatja a szállított közeg a belső felületen, valamint az időjárás és egyéb károsító tényezők a külső felületen. A vizsgálati módszer ebben az esetben az ultrahangos falvastagság mérés, amit valamennyi kritikus részen el kell végezni.
  • Elhordás és koptatás: A közeg áramlása a belső felületen hagy nyomot, ellenőrizhető egyfelől a hegesztési varratok gyökoldalánál radiográfiai vizsgálattal, másfelől a nagyobb kiterjedésű csőszakaszoknál, ahol ultrahangos falvastagság mérés a megfelelő módszer.
  • Repedés jellegű károk: Ilyenek keletkezhetnek a külső és a belső felületen egyaránt, elsősorban az igénybevétel miatt. Attól függően, hogy melyik részről van szó, segítségül lehet hívni a mágnesezhető poros, a folyadékbehatolásos és az ultrahangos vizsgálatot is.

Amit tudni érdemes még a csővezetékek felülvizsgálatáról, az az, hogy gondoskodni kell a felületelőkészítésről, illetve megfelelő hozzáférhetőséget kell biztosítani. Mindezekről pontosan tájékoztatja Önt cégünk, a R.U.M. Testing Kft., ha ránk bízza a munkát. Ha szeretné tudni, hogyan dolgozunk, nézzen a szét a www.rumtesting.hu weboldalon, ha pedig időpontot egyeztetne velünk, várjuk megkeresését a +36-1-405-8934-es telefonszámon és az iroda@rumtesting.hu e-mail címen!