Party helyett pánik: a szociális szorongás küzdelmei

2024 máj 14. | Szociális élet

A nyár a pezsgő társasági életről szól, de biztos, hogy ez mindannyiunk számára egyformán izgalmasnak ígérkezik? Sajnos a legkevésbé sem. Azoknak, akik szociális szorongással küzdenek, a nyári hónapok élmények helyett megpróbáltatások sorozatát hozzák el. Mit jelent ez pontosan és mi lehet a megoldás? Ezt fogjuk most röviden bemutatni.

A SAD, azaz szociális fóbia kevés figyelmet kap, pedig kíméletlenül rátelepszik a mindennapi életre. Egy könnyed nyári piknikezés vagy koncert a következőkhöz hasonlóan nézhet ki:

Kavarognak a negatív gondolatok: „Mit gondolnak rólam mások? Biztosan észreveszik, mennyire ideges vagyok.” A beszélgetések kezdeményezése lehetetlennek tűnik, minden pillantás gúnyosnak hat, és percről percre erősebb az érzés, hogy a legjobb lenne elmenekülni. Mindezt fizikai tünetek kísérik; a szívverés felgyorsul, az izzadás fokozódik.

A jó hír, hogy a szorongás mérséklésére van néhány remek stratégia. Nézzünk is meg ezek közül néhányat, ami enyhébb tünetek esetén megoldást jelenthet:

  • Biztonságos környezet: Válasszunk olyan programokat, amelyek teret engednek visszavonulni, ha szükségesnek érezzük.
  • Támogató személy: Kérjünk meg egy megbízható barátot vagy családtagot, hogy kísérjen el a programokra és nyújtson támogatást.
  • Relaxációs technikák: Sajátítsunk el néhány légzésgyakorlatot és meditációs módszert a szorongás leküzdésére.
  • Kis lépések: Kezdjünk szűkebb körben szervezett eseményekkel, és fokozatosan haladjunk a nagyobb kihívást jelentő programok felé.

A legfontosabb pedig, hogy tudatosítsuk magunkban, nem szégyen segítséget kérni. A helyzet egyedül talán megoldhatatlannak tűnik, de mindig van kiút! Thiery Henriette klinikai szakpszichológus támogatásával Ön is megszabadulhat a szociális szorongásos zavartól, és élményekre válthatja a társasági események okozta stresszt.

A www.thieryhenriette.hu weboldalon további információkat is találhat az elérhető szolgáltatásokról. Ha időpontot szeretne foglalni, küldjön e-mailt az info@thieryhenriette.hu címre, vagy hívja bizalommal a +36-70-432-5790-es számot!